درباره وبلاگ


نجوم را بیاموزید ولی فقط برای شناخت بهتر خداوند ............
آخرین مطالب
پيوندها
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 249
بازدید دیروز : 83
بازدید هفته : 400
بازدید ماه : 849
بازدید کل : 129705
تعداد مطالب : 1119
تعداد نظرات : 22
تعداد آنلاین : 1

نگاهی به فراسوی آسمان




 

 

شفق قطبی چیست؟شفق قطبی (aurora) که به آن سپیده قطبی و نور قطبی هم می‌گویند یکی از پدیده‌های جوی بسیار زیبای کره زمین است. نورهایی بسیار زیبا و خیره‌کننده که در آسمان حرکت می‌کنند و معمولا شکل‌های منحنی‌مانندی دارند.

آسمان تابان می‌شود و نقش‌هایی با رنگ‌ها و شکل‌های گوناگون در آن دیده می‌شود. این نقش و نگارهای رنگین گاهی دارای شکل کمان یکنواخت است، گاهی ساکن است و گاهی تپنده. گاهی متشکل از شمار زیادی پرتو است با طول موج‌های متفاوت که مانند پرده‌ها و نوارها در آسمان بازی می‌کنند و پیچ و تاب می‌خورند. رنگ درخشنده نورهای از سبز مایل به زرد به سرخ و بنفش مایل به خاکستری تغییر می‌کند.




ادامه مطلب ...


پنج شنبه 13 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

آیا بیرون از زمین، آب وجود دارد؟به نظر می رسد سیارک مرموز وستا، شگفتانه های بیش از حد تصوری را برای دانمشندان تدارک دیده باشد! با توجه به مشاهدات و مطالعات گذشته که بر روی این سیارک انجام گرفته بود این سیارک، جرمی خشک و بی آب برآورد شده بود اما بررسی های جدید نشان می دهد که وستا به اندازه کافی سرد و تاریک هست تا به لحاظ تئوری امکان وجود آب ( به صورت یخ) در زیر سطح آن محتمل باشد.

دانشمندان مرکز هوافضای گدارد ناسا با همکاری دانشگاه مریلند اولین مدل شبیه سازی میانگین دمای وستا و تابش خورشید را بر اساس داده های ارسالی توسط تلسکوپ فضایی هابل طراحی کرده اند




ادامه مطلب ...


پنج شنبه 13 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

 مقدمه

زمین ، سومین سیاره نزدیک به خورشید و بزرگترین سیاره در میان سیارات درونی است. ساختار درونی زمین مثل سایر سیارات درونی از یک هسته داخلی و یک هسته خارجی به همراه لایه های مذاب و نیمه مذاب و سنگی جامد تشکیل یافته است. هسته داخلی فلزی و جامد بوده و توسط هسته خارجی که فلزی و مذاب است، احاطه شده است.

فاصله متوسط از خورشید ۶۰.۱۴۹ کیلومتر

قطر استوا ۱۲۷۵۶ کیلومتر

مدت حرکت وضعی ۹۳.۲۳ ساعت

مدت حرکت انتقالی ۲۶.۳۶۵ روز

سرعت حرکت انتقالی ۷۹.۲۹ کیلومتر در ثانیه

دمای سطحی ۵۵ تا ۷۰ درجه سانتیگراد

جرم (زمین = ۱) ۰۰.۱

چگالی متوسط (آب = ۱) ۵۲.۵

جاذبه (زمین = ۱) ۱

تعداد قمر ۱



ادامه مطلب ...


سه شنبه 11 بهمن 1398برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

ساخت سپر ضد سیارکی زمیندانشمندان اروپایی طی پروژه‌ای در تلاشند تا به راهی برای حفاظت از زمین در برابر سنگهای عظیم فضایی در حال حرکت در کهکشان راه‌شیری دست یابند.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پروژه «سپر نئو (NEOShield)» که توسط دانشمندان برلین طراحی و بودجه آن از سوی اتحادیه اروپا تامین می‌شود، قرار است در سه سال آینده به مرحله نهایی خود برسد.

برخی از نظریه‌های کنونی شامل دفع سنگهای عظیم فضایی توسط موشکها یا لوازم انفجاری یا استفاده از گرانش برای تغییر مسیر آنهاست.



ادامه مطلب ...


دو شنبه 10 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

قوی‌ترین توفان تابشی هفت سال اخیر که دیروز سه‌شنبه به زمین رسید، منجر به تغییر مسیر بیش از نیمی از پروازهای اطراف قطب شمال شده و همچنین نمایشهای زیبایی از شفق قطبی را برای ساکنان نیمکره شمالی به همراه داشت.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این تغییرات پروازی بیشتر در جهت جلوگیری از بروز اختلالات رادیویی و ارتباطی صورت گرفت و این در حالی بود که حداقل شش پرواز شرکت هواپیمایی دلتا با اختلالاتی مواجه شدند.

روز گذشته، یک تخلیه جرم تاجی خورشید منجر به پرتاب توفانی از ذرات باردار به سوی زمین شد که نمایش‌های زیبایی از شفقهای قطبی را در آسمان نیمکره شمالی زمین بوجود آورد.

این انفجار خورشیدی، یکی از شدیدترین انفجارها از سال 2005 تاکنون بوده که در گروه انفجارهای M9 قرار می‌گیرد.

حال و روز آسمان پس از قویترین توفان تابشی هفت سال اخیر



ادامه مطلب ...


یک شنبه 9 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

 بارش شهابی جوزایی همه ساله  اواخر آذر ماه به اوج خود میرسد.این بارش معمولاً در روز ۱۶ ماه آذر آغاز و در روز ۲۳ ماه آذر به اوج رسیده و در روز ۲۷ ماه آذر پایان می‌یابد. نرخ ساعتی (ZHR)اوج این بارش تا سال ۲۰۰۰ میلادی معمولاً به ۱۰۰ هم نمی‌رسید امّا پس از آن به طور غیر عادّی افزایش پیدا کرد و اوج این بارش پس از سال ۱۹۹۹ میلادی هرگز به زیر ۱۲۰ نرسیده‌است به طوری که حتی در سال ۲۰۰۳ میلادی ZHR این بارش به ۲۵۱٫۹ رسید که در نوع خود بی نظیر بوده است.

تصاویری از این بارش شهابی که در ایران و کشورهای دیگر ثبت شده است.

 

 



ادامه مطلب ...


پنج شنبه 6 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

قویترین توفان تابشی هفت سال اخیر به زمین رسید

در پی آزاد شدن جرقه‌های عظیم از خورشید در روزهای گذشته، زمین از امروز در آماج عظیم‌ترین توفان‌های خورشیدی هفت سال گذشته قرار می‌گیرد که انتظار می‌رود تعداد بیشتری از آنها در راه باشند.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، یک جرقه عظیم در روز یکشنبه (دوم بهمن) از لکه‌های خورشیدی به فضا پرتاب شده که پیش بینی شده روز سه‌شنبه در ساعت 14:00 به وقت گرینویچ با سه اثر متفاوت در سه زمان مختلف با زمین برخورد کند.

بزرگترین مسأله، تابش است که احتمال بروز اختلال و مشکلاتی را برای ماهواره‌ها و فضانوردان حاضر در فضا بوجود خواهد آورد. این توفان می‌تواند برای هواپیماهای سمت قطب مشکلات ارتباطی بوجود آورد.

تابشهای جرقه خورشیدی روز یکشنبه، ساعاتی پس از آزاد شدن آنها به زمین رسیده و کارشناسان بر این باورند که این بمباران ذرات باردار تا روز چهارشنبه ادامه خواهد داشت.

دو سطح بالای تابشی در سازمان ملی جوی و اقیانوسی برای مقیاس توفان‌ها به عنوان شدید و منتها درجه وجود دارد. این توفان خورشیدی، قویترین توفان از سال 2005 تاکنون محسوب می‌شود که در آن تشعشعات پروتونی با سرعت 149 میلیون کیلومتر در ساعت به سمت زمین آمدند.

مهندسان پروازی و کارشناسان خورشیدی ناسا به آزمایش اثرات مورد انتظار از جرقه های خورشیدی پرداختند و دریافتند که شش فضانورد حاضر در ایستگاه فضایی بین‌المللی با هیچ تهدیدی روبرو نیستند.

به گفته آنتب پولکینن، فیزیکدان مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا، یک انفجار خورشیدی با سه ضربه ادامه پیدا می‌کند.

در ابتدا تابش‌های الکترونیکی و در پی آن تابشهای پروتونی آزاد می‌شود. در انتها یک تخلیه جرم تاجی که همان پلاسمای خورشیدی است آزاد می‌شود.

معمولا سرعت این توفان‌ها بین 1.6 میلیون تا 3.2 میلیون کیلومتر در ساعت است اما این توفان استثنائا پر سرعت بوده و با سرعتی بیش از 603 میلیون کیلومتر در ساعت حرکت می‌کرد.

پلاسما منجر به مشکلات قابل توجه در زمین از جمله قطع شبکه برق می‌شود. در سال 1989 یک توفان خورشیدی منجر به قطع برق گسترده‌ای در کبک شد. همچنین برخورد ذرات باردار خورشیدی با جو بالایی زمین منجر به بروز نمایشهای دیدنی شفق قطبی می‌شود.

این جرقه خورشیدی تاکنون در سطح متوسط بوده اما به گفته کارشناسان احتمال قویتر شدن آن وجود دارد. بدترین تاثیر این توفان در شمال زمین قابل مشاهده خواهد بود.

ماه اکتبر 2011 شاهد نمایش‌های شفق در بخشهای جنوبی‌تر بودیم اما این بار این شفقها در بخشهای شمالی‌تر اتفاق خواهند افتاد. مناطقی مانند نیوانگلند، نواحی بالایی نیویورک، شمال میشیگان، مونتانا و شمال شرق اقیانوس آرام تا امروز سه شنبه موفق به مشاهده این پدیده زیبای آسمانی خواهند شد.



چهار شنبه 5 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

يك انفجار پرتويي از يك خوشه ستاره‌يي در حال عبور احتمالا منجر به انقراض بزرگ در زمين در 440 ميليون سال پيش شده است.

در سال 2003 يك تيم از محققان دانشگاه كانزاس به ارائه طرحي پرداختند كه در آن يك انفجار پرتو گاما در فاصله چند هزار سال نوري از زمين منجر به انقراض جمعي در 440 ميليون سال قبل بر روي زمين شده است؛ اما هيچ گواهي براي آن ثابت نشده است.

از آنجايي كه اين انفجارها در زماني رخ مي‌دهند كه يك ستاره منفجر شده يا دو ستاره با هم تركيب مي‌شوند، پيدا كردن مقصر بسيار سخت مي‌شود.

به گفته محققان موسسه فيزيك اتمي ماكس‌پلانك در آلمان، در صورتي مي‌توان نشانه‌اي براي ثابت كردن جريان پيدا كرد كه اين انفجار در يك خوشه ستاره‌يي ميزبان ستاره‌هاي مرده‌اي كه با هم ادغام مي‌شوند،‌ رخ بدهد.

بر اساس تعداد خوشه‌هاي ستاره‌يي در كهكشان راه شيري و نرخ انفجارهاي اشعه گاما در آنها، ‌اين محققان به اين باور رسيده‌اند كه احتمالا يكي از آنها در فاصله‌ نزديكي از زمين در ميلياردها سال قبل منفجر شده است.

ماموريت فضايي Gaia سازمان فضايي اروپا كه قرار است در سال 2013 به فضا پرتاب شده و به ارائه نقشه ستارگان بپردازد، ‌مي‌تواند خوشه ستاره‌اي مقصر را در فضا پيگيري كند. گايا به تعيين موقعيت و سرعت اين خوشه‌ها مي پردازد تا رويدادهاي نزديك به انقراض زمين مشخص شوند.



سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

دانشمندان یک روش غیرمعمول برای غلبه بر گرمای کره زمین یافته اند و اونهم اینه که کره زمین رو به یک منطقه خنکتر حرکت بدن! این ایده عجیب زائیده ذهن مهندسان ناسا و یکسری از اخترشناسان آمریکایی هست که معتقدن این روش در حدود ۶ بیلیون سال به عمر سیاره ما اضافه می کنه، به عبارت دیگر عمر مفید زمین ۲ برابر خواهد شد! اونها برای این کار طرحهایی هم ارائه دادن. جالبه بدونید که برای اینکار نیازی به نیروی عظیم برای حرکت دادن کره زمین نیست. فقط کافیه یک ستاره دنباله دار رو به سمت زمین هدایت کنن.



ادامه مطلب ...


سه شنبه 1 آذر 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

 

 

 

 

 

 

 

سرانجام انتظارها به پایان رسید. امروز درست همان روزی است که بسیاری از ستاره شناسان و دوستداران فضا در انتظار آن بودند. پس از سال ها تحقیق و جستجو پیرامون سیارات فراخورشیدی،

ستاره شناسان بالاخره موفق به یافتن سیاره ای شدند که دارای شرایطی کاملاً شبیه به کره زمین می باشد. این سیاره از لحاظ علمی "منطقه گولدیلاکس برای زندگی" خوانده می شود یعنی سیاره ای که نه بسیار گرم و نه بسیار سرد است و دارای شرایط آب و هوایی بسیار عالیست.

سیاره ای که از ستاره میزبان خود نه آنچنان دور و نه بسیار نزدیک است. درست در فاصله مناسب قرار گرفته و از این رو وجود آب مایع در آن امکان پذیر است. این سیاره از لحاظ اندازه نه بسیار بزرگ و نه بسیار کوچک است و بدین خاطر دارای سطح، نیروی گرانش و شرایط جوی کاملاً مناسب است. به بیان بهتر این درست همان سیاره ای است که به دنبال آن بودیم. سیاره ای درست مانند زمین.




ادامه مطلب ...


یک شنبه 29 آبان 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان