درباره وبلاگ


نجوم را بیاموزید ولی فقط برای شناخت بهتر خداوند ............
آخرین مطالب
پيوندها
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 140
بازدید دیروز : 112
بازدید هفته : 320
بازدید ماه : 769
بازدید کل : 129625
تعداد مطالب : 1119
تعداد نظرات : 22
تعداد آنلاین : 1

نگاهی به فراسوی آسمان




 

گردبادی به بزرگی زمین روی خورشیدماهواره‌های ناسا به تازگی گردبادی عظیم را بر روی سطح خورشید رصد کرده‌اند، گردبادی که به یکی از شگفتی‌های سامانه خورشیدی تبدیل شده و ابعادی برابر زمین دارد.
به گزارش خبرگزاری مهر، رصدخانه دینامیک خورشیدی، ماهواره‌ای که نظاره‌گر فعالیت‌های خورشید است مجموعه‌ای از تصاویر را از شعله‌های خورشیدی در ماه‌های گذشته ثبت و به زمین ارسال کرده است.
تصاویر ویدیویی جدید این رصدخانه فضایی نشان دهنده حرکت نوسانی پلاسمایی تیره‌تر و سردتر از حد معمول بالای سطح خورشید است که وسعتی عظیم دارد.



ادامه مطلب ...


سه شنبه 2 اسفند 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

رصد دو لکه بزرگ روی خورشیدلکه های بزرگ و دوگانه خورشیدی که به تازگی بر چهره خورشید نقش بسته اند، آغازگر شعله های خورشیدی هستند که تا 48 ساعت آینده به سوی زمین روانه خواهند شد و می توانند منجر به اختلالاتی در روی زمین شوند.
به گزارش خبرگزاری مهر، با وجود اینکه هنوز میزان شدت این رویداد مشخص نشده است، بعضی از دانشمندان بر این باورند لکه های رصد شده می توانند شعله هایی در کلاس متوسط را روانه زمین سازند. این شعله ها می توانند منجر به اختلال در امواج رادیویی در مناطق قطبی زمین شوند.
بر اساس گزارشها، لکه های خورشیدی در منطقه فعال 1416 می توانند امواج پر انرژی مغناطیسی بتا-گاما را به سوی زمین شلیک کنند که در دسته شعله های کلاس M قرار دارند. این شعله ها به اندازه شعله های کلاس X  که می توانند روی ماهواره ها و شبکه های برق تاثیر گذاشته و توفانهای مغناطیسی ایجاد کنند، خطرناک نیستند.
از جمله تاثیرات شناخته شده شعله های کلاس M شفقهای قطبی است که ساکنان کشورهای نزدیک به قطب شاهد آنها خواهند بود. به گفته متخصصان هر نوع شعله ای از این لکه ها مستقیما زمین را هدف خواهد گرفت.
براساس گزارش "اسپیس"، سازمان ملی اتمسفر و اقیانوس شناسی احتمال وقوع شعله های خورشیدی کلاس M را طی 24 تا 48 ساعت آینده 50 درصد اعلام کرده است.



سه شنبه 25 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

 

کاوشگر مریخ در میان توفان های خورشیدیکاوشگر کنجکاوی در مسیر سفرش به سوی مریخ یکی از مهلکترین توفانهای جهان را تجربه کرد و در معرض توفان خورشیدی عظیمی قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری مهر، اطلاعاتی که توسط ردیابهای این کاوشگر جمع آوری شده اند، می توانند در طراحی فضاپیماهای سرنشین دار آینده به کار گرفته شوند.

هفته گذشته فوران خورشیدی منجر به بمباران اشعه ای شد، بمبارانی که طی هفت سال گذشته بزرگترین به شمار می رود، و در نتیجه این بمباران خطوط هواپیمایی در نیمکره شمالی زمین مختل شدند. در عین حال این توفان بر روی لابراتوار بسیار دور افتاده مریخی که فاصله زیادی از زمین گرفته است نیز تاثیر گذاشته است، کاوشگری که در حال طی کردن مسافت میان زمین و مریخ است.

ردیاب اشعه ای کاوشگر "کنجکاوی" که به صورت مخفف RAD نامیده می شود، تاثیر فورانهای اشعه های خورشیدی را به ثبت رسانده است. این طور به نظر نمی آید که توفان اشعه های خورشیدی به کاوشگر و بخشهای درونی آن آسیبی وارد کرده باشد اما اطلاعات به ثبت رسیده فرصتی ارزشمند را برای دانشمندان فراهم آورده تا بتوانند بر روی تاثیر تشعشعات خورشیدی بر روی ساکنان یک فضاپیما مطالعه کنند.

RAD به این منظور طراحی شده تا بتواند تاثیر تشعشعات را بر روی سطح سیاره مریخ محاسبه کند، با این همه طی سفر طولانی و یک ساله ای که تا رسیدن به مریخ در پیش رو دارد، از این ردیاب هر 24 ساعت یکبار برای جمع آوری دیگر اطلاعات محیطی استفاده می شود.

به گفته تیم هدایت کننده این پروژه اطلاعاتی که طی وقوع این توفان خورشیدی جمع آوری شده است هنوز به طور کامل تجزیه و تحلیل نشده اما وقوع این رویداد و تحت تاثیر قرار گرفتن "کنجکاوی"، از تعداد بالای دفعاتی که این کاوشگر به زمین اطلاعات ارسال کرده، کاملا آشکار است.

این اطلاعات می تواند برای دانشمندان درک درستی از شدت تشعشعات خورشیدی که می تواند افراد یا اجسام درون یک فضاپیما را تحت تاثیر خود قرار دهد، به وجود آورد تا دانشمندان با توجه به این اطلاعات نوع عایق اشعه ای که برای ساخت فضاپیماهای سرنشین دار نیاز خواهند داشت را تعیین کنند.

بر اساس گزارش اسپیس، به این شکل با تکمیل طراحی فضاپیماهایی که برای سفرهای فضایی طولانی مدت ساخته می شوند، مسیر سفرهای انسان به اعماق فضا هموارتر خواهد شد.




شنبه 15 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

 

خشن ترین توفانهای خورشیدی هم بی آزارندنتایج بررسیهای دانشمندان آمریکایی نشان می دهد که حتی خشن ترین توفانهای خورشیدی نیز می توانند برای زمین بی ضرر باشند.
به گزارش خبرگزاری مهر، گروهی از پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس به نتایجی دست یافتند که می تواند توضیح دهد چرا توفانهای خورشیدی روزهای اخیر که خشن ترین موارد ثبت شده از سال 2005 هستند هیچ مشکلی در سیستمهای مخابراتی ایجاد نکردند و تنها یک سری از زیباترین و تماشایی ترین شفقهای قطبی را شکل دادند.
این محققان کشف کردند که در مدت توفانهای ژئومغناطیسی همیشه تندبادهای خورشیدی، ذرات باردار را به طرف زمین نمی رانند، بلکه به دفعات می توانند این ذرات را از سیاره ما دور و به طرف فضای بین سیاره ای هدایت کنند.
در مدت "انفجار توده تاجی" (CME)، خورشید بخشهایی از لایه خارجی تر اتمسفر خود را در فضا پراکنده کرده و توده ای از ذرات باردار را تولید می کند که می توانند با میدان مغناطیسی زمین برخورد کنند و منجر به توفانهای ژئومغناطیسی شوند.
این تندبادهای خورشیدی اثر خاصی روی کمربند تشعشعی"وان آلن" می گذارند. کمربند "وان آلن"، دو منطقه به شکل پیراشکی است که در اطراف زمین می چرخند و غنی از الکترونهای قاتل هستند. الکترونهای قاتل، ذراتی با شارژ انرژی بالا هستند.
براساس گزارش نیچر، اما این پدیده نه تنها همواره رخ نمی دهد بلکه بارها دیده شده که در زمان اوج یک توفان ژئومغناطیسی، الکترونهای حاضر در کمربند وان آلن به روش قابل توجهی کاهش می یابند.
تاکنون، کسی نمی دانست این الکترونهای قاتل گمشده به کجا می روند. اکنون این دانشمندان با کمک 11 ماهواره ناسا توفان ژئومغناطیسی که 6 ژانویه رخ داد را رصد کردند و توانستند الکترونهای "فراری" را ردیابی کنند.
این بررسیها نشان داد که باد خورشیدی، این الکترونها را به سمت فضای بین سیاره ای می راند.



شنبه 15 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

 

 

منظومه خورشیدی در یک نگاهمجله نشنال جغرافی تصاویری را از منظومه خورشیدی منتشر کرد که از مونتاژ و کنار هم قرار دادن عکسهایی حاصل شده اند که کاوشگرهای ناسا تهیه کرده اند.

به گزارش خبرگزاری مهر، کاوشگرهایی که در مدار سیارات مختلف منظومه خورشیدی قرار دارند تاکنون توانسته اند تصاویری تماشایی از سیارات محل ماموریت خود تهیه کنند. به ویژه کاوشگر وویاجر که اکنون به مرزهای منظومه خورشیدی رسیده است با عبور از کنار تمام سیارات توانسته از اجرامی که در اطراف خورشید می گردند عکسبرداری کند.

اکنون مجله نشنال جغرافی تصاویری را منتشر کرده است که با ترکیب این عکسها نمایی تماشایی از منظومه خورشیدی را ارائه می کنند.




ادامه مطلب ...


پنج شنبه 13 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

خورشید ستاره ای است از ستارگان رشته اصلی که ۵ میلیارد سال از عمرش می گذرد. این ستاره کروی شکل بوده و عمدتا از گازهای هیدروژن و هلیوم تشکیل شده است. وسعت این ستاره ۱.۴ میلیون کیلومتر (۸۷۰۰۰۰ مایل) است.

جرم این ستاره ۷ برابر جرم یک ستاره معمولی بوده و همچنین ۷۵۰ برابر جرم تمام سیاراتی است که به دورش می چرخند. در هسته خورشید ، جرم توسط واکنشهای هسته ای تبدیل به تشعشعات الکترومغناطیسی که نوعی انرژی هستند، می شود. این انرژی به سمت بیرون تابانده شده و باعث درخشنگی خورشید می گردد. سایر اجسام آسمانی موجود در منظومه شمسی که توسط جاذبه خورشید در مدارهایشان قرار گرفته اند نیز گرمایشان را از این انرژی می گیرند.

مواد تشکیل دهنده خورشید حالت گازی دارند، بنابراین خورشید محدوده دقیق و معینی نداشته و مواد اطراف آن بتدریج در فضا منتشر می شوند.




ادامه مطلب ...


سه شنبه 11 بهمن 1398برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

 

کشف 11 سامانه خورشیدی جدید

تعداد سامانه های خورشیدی چند سیاره ای شناخته شده در پی کشف کوچکترین سامانه خورشیدی توسط تلسکوپ فضایی کپلر، سه برابر شد و محققان در تیم کپلر اعلام کردند تعداد رصدهای سیاره های فراخورشیدی آنها نیز دوبرابر شده است.


به گزارش خبرگزاری مهر، "داگ هادگینز" دانشمند ارشد تیم کپلر در دفتر مرکزی ناسا می گوید با توجه به ماموریت کپلر اکنون بیش از 500 سیاره فراخورشیدی در سرتاسر آسمان شناسایی شده اند، اکنون و پس از گذشت دو سال کپلر در بخشی کوچک از آسمان توانسته 60 سیاره و بیش از دو هزار و 300 جرم شبه سیاره به عنوان کاندید برای مطالعات بعدی را رصد کند. این نشان می دهد کهکشان راه شیری مملو از سیاره هایی در ابعاد متنوع در مدارهای مختلف است.




ادامه مطلب ...


یک شنبه 9 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

سیستم خورشیدی بسیار کوچکی را کشف کنند که از یک ستاره کوتوله سرخ و سه سیاره تشکیل شده است.کشف کوچکترین سامانه خورشیدی در جهان

به گزارش خبرگزاری مهر، "جان جوهانسون" محقق موسسه علوم سیاره های فراخورشیدی ناسا می گوید این کوچکترین سامانه خورشیدی است که تا کنون کشف شده و بیشتر به سیاره مشتری و قمرهایش شباهت دارد تا یک سامانه خورشیدی. این کشف تاییدی دیگر بر تنوع نمونه سامانه های سیاره ای در کهکشان راه شیری است.

این کوتوله سرخ KOL-961 نام دارد و وسعت سه سیاره آن هر یک به ترتیب 0.78، 0.73 و 0.57 برابر شعاع زمین است. برای محاسبه ابعاد این سیاره ها اطلاعاتی درباره ستاره دوقلوی KOL-961 مورد بررسی دقیق قرار گرفت و محققان برای تایید این کشف از مدلسازی های رایانه ای استفاده کردند.

کوچکترین این سیاره ها تقریبا هم اندازه مریخ است که حرارت سطح آن برابر 400 درجه سلسیوس است.  گفته می شود این سیاره ها سنگی هستند اما مدار بسیار نزدیک آنها به ستاره شان امکان وجود آب مایع را به کلی از بین برده است و جایی که آب نباشد، حیات هم نخواهد بود.

بر اساس گزارش پاپ ساینس، کپلر تلسکوپ و رصدخانه فضایی ناسا است که پایگاه ناسا در ماموریت کپلر به شمار می رود، در این ماموریت هدف اصلی جستجو برای کشف سیاره هایی شبه زمینی از طریق کنترل مداوم موقعیت بیش از 150 هزار ستاره در آسمان است تا در صورت عبور سیاره ای از مقابل آنها، به واسطه مسدود شدن نور ستاره سیاره قابل ردیابی شود.



چهار شنبه 5 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

لکه ها ی خورشیدی ، مناطق تیره رنگی بر روی فام سپهر هستند ، که دمایشان از دمای مناطق اطرافشان کمتر است . میدان مغناطیسی در این مناطق بسیار قوی است و مانع از جریان همرفت مواد از زیر سطح ستاره و موجب سردتر شدن لکه ها می شود . دمای لکه ها ی خورشیدی بین 4000 تا 4500 کلوین و دمای سطح خورشید ، 5700 کلوین است . به همین دلیل آنها تیره تر از سطح خورشید به نظر می رسند .

 

لکه ها یا کلف های خورشیدی در سال 1610 میلادی توسط گالیله کشف شدند ، آنها در واقع نواحی بر سطح مرئی خورشید هستند ، مرکب از گازهایی سردتر از گازهای پیرامونشان .
بیشتر لکه ها از دو قسمت تشکیل شده اند ، که از لحاظ تیرگی با هم خیلی تفاوت دارند . قسمت داخلی که آن را سایه ( umbra ) می نامند ، تیره تر است و آن را ناحیه ی نیمه تاریکی به نام نیم سایه ( penumbra) در بر می گیرد که قطر آن در حدود 5/2 برابر قطر سایه است و حدود %80 از مساحت لکه را به خود اختصاص می دهد .

به نظر می رسد قسمت نیم سایه از یک سری رشته های تاریک و روشن که به صورت شعاع هایی از بخش سایه شروع و به لبه های لکه ختم می شود ، تشکیل می شود .
تاثیر اختلاف دما ، میان سطح خورشید و بخش های مختلف لکه ، موجب می شود تا درخشندگی بخش سایه ، در حدود %70 درخشندگی سطح خورشید را داشته باشد .
لکه ها ی خورشیدی ، در اندازه های گوناگون و اغلب به صورت دسته جمعی ، ظاهر می شوند . بزرگی آنها از 3000 کیلومتر تا 30000 کیلومتر متغیر است ، گاه پهنه ای به بزرگی 10 کیلومتر مربع را به خود اختصاص می دهند و گاه گروهی از لکه ها ی خورشیدی که در محلی جمع شده اند ، پهنه ای به درازای بیش از 10000 کیلومتر را اشغال می کنند . بزرگترین لکه ی شناخته شده ، که در فروردین 1326 ( آوریل 1947) دیده شد ، مساحتی بیش از 30 برابر سطح زمین داشت . ولی اغلب تعداد این لکه های غول پیکر بسیار کم است .
بیش از %50 لکه ها ی خورشیدی ، عمری کمتر از 4 روز دارند . اما گهگاه لکه هایی دیده می شوند که بیش از 100 روز دوام می آورند .

هرلکه در مرحله ی اول به صورت یک منفذ کوچک دیده می شود که تقریباً 2000 کیلومتر قطر آن است . این منفذ ها بزرگتر شده و به سرعت به لکه هایی تبدیل می شوند که معمولاً در ظرف 1 روز از بین می روند . ولی لکه های بزرگی که گاه مساحتی چند برابر زمین دارند ، عمر زیادی دارند .
هر لکه مرکز یک میدان مغناطیسی است و شدت این میدان با اندازه ی لکه تغییر می کند . قطبیت برخی لکه ها ، شمال گرا ( یا مثبت ) و لکه های دیگر قطبیت مخالف دارند .
نخستین قرینه بر قریب الوقوع بودن تشکیل یک لکه در یک ناحیه ی خاص ، این است که شدت میدان مغناطیسی در آن ناحیه ، چند هزار بار افزایش می یابد . همچنین با بزرگتر شدن لکه ، بر شدت میدان مغناطیسی آن افزوده می شود . این میدان چندین روز و یا هفته ها و ماه ها پس از محو شدن لکه بر جای می ماند .
تا آنجا که می دانیم لکه ی خورشیدی به گردابی می ماند که حرکت آن در نیمکره ی شمالی خورشید ، بر خلاف جهت عقربه های ساعت و در نیمکره ی جنوبی در جهت عقربه های ساعت است .
در قاعده ی گرداب ، گاز به بیرون جریان دارد و در سطوح بالایی به داخل می ریزد . ارتفاع این گرداب ممکن است 150 کیلومتر باشد و به احتمال زیاد ، آثار مغناطیسی نیروی محرک اصلی گازها هستند .

لکه خورشیدی

لکه های خورشیدی

 

علت سردی لکه ها

بعضی از دانشمندان بر این باورند که میدان مغناطیسی بسیار عظیم لکه ، به آن امکان می دهد که با وجود در محاصره بودن آن با پلاسمای داغ متلاطم ، دست نخورده باقی بماند . میدان مغناطیسی بزرگ لکه در قسمت سایه ، سبب می شود که گرمایی که بر اثر همرفت از لایه های درونی خورشید ، به لایه های سطحی منتقل می شود ، به گاز های گرفتار شده در لکه منتقل نشود و این منطقه ، خنک تر از گازهای همسایه ی خود بماند .
نظریه ی دیگری در این زمینه می گوید که میدان مغناطیسی قوی قسمت سایه ، موجب افزایش جریان های گداخته ای می شود که 75 تا 80 درصد آن، به امواج هیدرو مغناطیسی دگرگون شده و به جای گداختن نور سپهر از آن عبور کرده و دمای جوّ بالای آن را فزونی بخشیده است .
علت تاریکی این لکه ها نیز ، چیزی جز تضاد درخشندگی میان لکه و سطح خورشید نیست . در حالی که میزان درخشندگی لکه ای به اندازه ی قطر زمین ، حداقل 50 بار از روشنایی کره ی ماه در حالت بدر بیشتر است .



سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

هر ذره ی باردار الکتریکی می تواند با حرکت و جابجایی ، یک میدان مغناطیسی به وجود بیاورد .دلیل ایجاد میدان مغناطیسی خورشید هم انتقال سلول های حرارتی در آن است . سلول های حرارتی که از یون های مثبت و الکترون ها تشکیل شده اند ، به شکلی منتشر می شوند که باعث ایجاد میدان مغناطیسی خورشید می شوند .
وقتی میدان مغناطیسی خورشید پیچیده می شود ، خطوط مغناطیسی دچار پیچ و تاب می شوند . میدان مغناطیسی به دو دلیل این چرخش ها و پیچیدگی ها را به وجود می آورد ؛

 

 

اول این که خورشید در مناطق استوایی بسیار سریعتر از قسمت های دیگر حرکت می کند و دوم این که لایه های درونی خورشید ، بسیار سریع تر از سطح آن در گردشند . تفاوت در سرعت گردش در قسمت های مختلف ، باعث کشیده شدن خطوط مغناطیسی در جهت شرق می شود.

 

در نهایت ، این خطوط دچار اعوجاج گشته و پیچ و تاب هایی را ایجاد می کند .
فعالیت های خورشیدی با میدان های مغناطیسی که نزدیک یا روی سطح مرئی خورشید آشکار است ، کنترل می شود . چنین میدان های مغناطیسی را می توان از طیف نگاشت خورشید ، تصویر کرد .
رشته های تاریک این شکل ، شبیه خطوط میدان آهنرباست .
فعالیت مغناطیسی خورشید را می توان با اثر زیمان zeeman effect)) توضیح داد ؛ وقتی نور در حضور یک میدان مغناطیسی ایجاد می شود ، خطوط طیف آن پهن تر یا شکافته تر می شوند . میزان شکافتگی این خطوط ، شدت میدان مغناطیسی را نشان می دهد و جهت قطبش نوری خطوط ، قطبیت میدان را در هر نقطه مشخص می کند . می توانیم شکافتگی خطوط طیفی را با توجه به خاصیت مغناطیسی خود اتم درک کنیم .
ترازهای انرژی خود اتم ها به هنگامی که در یک میدان مغناطیسی قرار گیرند ، شکافته می شوند . چون الکترون می تواند در هر یک از اوربیتال ها ی فرعی ( ترازهای انرژی ) یافت شود ، انتقال هایی نیز ممکن است از تراز انرژی s2 یا f2 یا d2 به تراز انرژی 3 ، صورت گیرد و از این رو ، خطوط ( شکافت های ) چندگانه ای را ایجاد کند .
در حضور یک میدان مغناطیسی ، اوربیتال های فرعی ( زیر بخش های یک تراز انرژی ) به وجود می آیند . از این رو گذارهای الکترونی اضافی امکان پذیر می شوند . این گذارها ، خطوط چندگانه ( شکافتی) را توجیه می کنند .
میدان مغناطیسی خورشید ، بارها و بارها بزرگتر از میدان مغناطیسی زمین است . اما قطب های مغناطیسی خورشید ، مانند زمین ، در دو سوی مخالف هم قرار نگرفته اند . الگوی میدان مغناطیسی خورشید اغلب بسیار پیچیده است ؛ ( تنها زمانی شکلی ساده دارد که محور عمودی خورشید ، مانند یک آهنربای غول پیکر عمل کند . ) جریان های مواد باردار روی سطح خورشید ، سبب پیدایش میدان های مغناطیسی محلّی و موقت می شوند .
عمر این میدان های مغناطیسی غول پیکر ، بین چند ساعت تا چند هفته است . این میدان های قوی ، مانع جریان همرفت از مناطق داخلی خورشید به سطح آن می شوند . پس هرجا که میدان بزرگتری تشکیل شده باشد ، انرژی کمتری به سطح خورشید می رسد و دمای شید سپهر ، در این منطقه کمتر می شود . این باعث کاهش توان تابشی شید سپهر در این قسمت می گردد . بنابراین آن منطقه ، تیره تر از دیگر بخش های خورشید می شود .
در همین مناطق ، میدان مغناطیسی ، هزاران بار قوی تر از میدان مغناطیسی عمومی خورشید است . در این مناطق ، دسته هایی از خطوط مغناطیسی ، به بیرون از سطح آمده و حلقه هایی را در اتمسفر خورشید به وجود می آورند . یکی از دو سر این حلقه ، قطب شمال مغناطیسی است . در این نقطه ، جهت خطوط مغناطیسی به سمت بالا می باشد . سر دیگر این حلقه ها ، قطب جنوب مغناطیسی است و جهت خطوط مغناطیسی به سمت پایین و داخل خورشید است . در هر دو سر حلقه ، یک لکه ی خورشیدی پدیدار می شود . خطوط مغناطیسی ، یون ها و الکترون ها را به سمت بیرون لکه های خورشیدی هدایت می کند

 

و به این صورت ، حلقه هایی غول پیکر از گاز تشکیل می شوند .

 

خورشید

 



ادامه مطلب ...


سه شنبه 4 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان