درباره وبلاگ


نجوم را بیاموزید ولی فقط برای شناخت بهتر خداوند ............
آخرین مطالب
پيوندها
نويسندگان


آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 254
بازدید دیروز : 83
بازدید هفته : 405
بازدید ماه : 854
بازدید کل : 129710
تعداد مطالب : 1119
تعداد نظرات : 22
تعداد آنلاین : 1

نگاهی به فراسوی آسمان




ریاضی و فیزیک دان عرب متولد بصره که بعد از بطلمیوس اولین کتاب مهم در مورد نور را به رشته تحریر در آورده است. اواین نظریه که نور از چشم بیرون می‌آید و موجب دیدن اشیاء می شود را کنار گذاشت او به تکمیل کارهای بطلمیوس و ریاضی دان معروف یونانی اقلیدس پرداخت. او جهت بررسی، جریانات رودخانه ای نیل توسط الحکیم حاکم وقت مصر به آنجا دعوت شد (او ظاهراً نتوانسته کار خود را باموفقیت به پایان برساند)



یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

فیلسوف و ریاضیدان یونانی که در مقدونیه به دنیا آمد. مطابق نظریات او زمین (خاک)، هوا، آتش و آب چهار عنصر و گرم، سرد، خشک و تر چهار کیفیت بودند. مخالف عقیده خلاء و هرگونه تئوری اتمی بود، همچنین مخالف سر سخت عقیده زمین متحرک بود و زمین رادر مرکز عالم قرارداد. او عقیده داشت که عالم کروی شکل بوده و خورشید، ماه و سیارات بر کرات کریستالی جداگانه‌ و هم مرکزی قراردارند و ستارگان  نیز در یک کره جداگانه قرار دارند. بنا به نظر او مواد زمینی (خاک) بر سطح زمین قرار داشته و تمایل انها به رفتن مرکز این کره که مرکز عالم هم به حساب می‌آمد بود بنابراین به سمت پائین سقوط می کردند. لایه آب لایه ای است که لایه زمین را می پوشاند. بالای این دولایه هوا ودر آخر لایه آتش قرار دارد بنابراین شعله‌های اتش تمایل دارند که بالابروند تا به ان برسند. عقاید اوبه مدت تقریباً 2 هزار سال و تازمان کپرنیک، کپلر و گالیله به ویژه در غرب اعتبار داشتند ارسطو و افلاطون و سقراط سه فیلسوف بزرگ یونانیان به حساب می‌امدند.



یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

ادموند هالی یک اخترشناس،ریاضیدان و مخترع انگلیسی بود. از بیست سالگی در سنت هلن جزیره ای در جنوب اقیانوس اطلس به رصد کردن ستارگان آسمان نیمکره جنوبی پرداخت. در بازگشت به وطن از دوستان بسیار نزدیک نیوتن شد. وی معتقد بود که دنباله دارها مانند سیارات احتمالا" دارای مدار بیضوی هستند. این بدان معنا بود که دنباله دارها را می توان ردیابی نمود و بازگشت آنها را محاسبه و حتی پیش بینی کرد. هالی با کمک قانون جاذبه نیوتن پیش بینی کرد که دنباله داری که در سالهای 1607 و 1682 از کنار زمین گذشت در سال 1758 باز خواهد گشت. دنباله دار مزبور در سال 1759 بازگشت یعنی یک سال دیرتر، زیرا از مجاورت مشتری رد شده بود و جاذبه نیرومند مشتری از سرعت آن کاسته بود. بنابراین دنباله دار مزبور به افتخار او دنباله دار هالی نامیده شد.

ادموند هالي در هشت نوامبر 1656 در هاگرستون لندن در يك خانواده اشراف‌زاده و متمول چشم به جهان گشود. پدرش كارخانه صابون‌سازي داشت. ادموند از همان دوران طفوليت زير نظر مربيان درباري تحت تعليم و تربيت قرار گرفت و از چهار سالگي علاقه خود را به دانستن رياضيات نشان داد. او غرق در خوشي و ثروت پدر بود. بعد از ادموند، دو فرزند ديگر پا به دامن اين خانواده گذاشتند ادموند صاحب يك خواهر و يك برادر شد. نديمه‌ها و دايه‌ها براي رفاه حال بچه‌هاي هالي شب و روز در خانه‌اي مجلل كار مي‌كردند. مادر ادموند نيز همچون زنان متمول انگليسي هميشه در حال رفت و آمد به مهماني‌ها بود و توجهي به كودكانش نداشت. ادموند نسبت به خواهر و برادرش، پسري بااحساس و مهربان بود و آرزو داشت نيمي از روز را سر بر زانوي مادر بگذارد و دست نوازشگر مادرش را بر سرش حس كند، اما مادر وقت اينگونه كارها را نداشت و كلا مسئوليت تربيتي و نگهداري فرزندانش را به نديمه‌هايش سپرده بود.ادموند براي تحصيل علم به مدرسه اشراف‌زاده‌هاي سنت پائول لندن فرستاده شد. او در مدرسه در دروس رياضيات بهترين نمره را مي‌گرفت و در سن 16 سالگي توانست ديپلم خود را با بالاترين رتبه دريافت كند.

شناسايي ستاره ها

در بازگشت به وطن با نيوتن آشنا و دوست شد. او تحت نظر نيوتن به نمودار و رسم ستاره‌هاي مشاهده شده‌اش اقدام كرد. ادموند معتقد بود كه ستاره‌هاي دنباله‌دار مانند سيارات احتمالا داراي مدار بيضوي هستند. اين بدان معنا بود كه مي‌‌توان ستاره‌هاي دنباله‌دار را رديابي و بازگشت آنها را محاسبه و حتي پيش‌بيني كرد. ادموند در پي تلاش و فعاليت خود در جهت شناخت ستاره‌ها، در 28 نوامبر 1678 درست پس از بازگشت از سنت‌هلن به عضويت انجمن سلطنتي انتخاب شد. هالي با كمك قانون جاذبه نيوتن پيش‌بيني كرد كه در ستاره دنباله‌داري كه در سال‌هاي 1607 و 1682 از كنار زمين گذشته در سال 1758 نيز باز خواهد گشت.او مدتي را به پاريس رفت و در دانشگاه ستاره‌شناسي پاريس به تحقيق و بررسي بر روي عبور ستاره‌ها از فراز زمين مشغول شد.

ادموند در سال 1682 يك رصد‌خانه كوچك در آبلينگتون واقع در شمال لندن برپا كرد تا بهتر و بيشتر بتواند در اين زمينه فعاليت كند. در ضمن به نوشتن چند كتاب برگرفته از نظريات و مشاهداتش پرداخت.

ادموند به اين نتيجه رسيد كه ستارگان دنباله‌دار تفاوتي با ستارگان معمولي ندارند. او پيش‌بيني كرد هر 75 الي 78 سال يك‌بار ستاره هالي در فراز آسمان زمين مشاهده مي‌‌شود. اين فرضيه وي كه ستارگان دنباله‌دار همانند سيارات به دور خورشيد مي‌‌چرخند مورد تاييد واقع شد. هالي در سال 1682 با يكي از دوستان دوران كودكي‌اش ازدواج كرد و حاصل اين ازدواج دو پسر و يك دختر بود. او تفاوت‌هاي بين شمال جغرافيايي و شمال مغناطيسي اطراف كره زمين را مورد بررسي قرار داد به اين اميد كه اطلاعات حاصله بتواند براي يافتن طول جغرافيايي مورد استفاده دريانوردان قرار گيرد. سپس به مقام معاونت دبير كلي انجمن سلطنتي لندن نايل شد. ادموند مطالعات زيادي را روي بادهاي 30 درجه عرض شمالي و جنوبي خط استوا و بادهاي موسمي نيز انجام داد. وي نتيجه مطالعات خود را درباره نوسانات مغناطيسي منتشر كرد.




ادامه مطلب ...


یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

ستاره شناس انگلیسی که از سال 1819 وارد دانشگاه کمبریج شد و توانایی خود در ریاضیا ت را به نمایش گذاشت، به درجه استادی رسید و در سن 26 سالگی نیز به درجه استادی ستاره شناسی نائل آمد و از آنجا بود که از کمبریج به گرینویچ منتقل شد. در سال 1835 به عنوان هفتمین ستاره شناس سلطنتی انتخاب شد تا سال 1881 که بازنشسته گردید در رصدخانه گرینویچ مشغول به کار بود. علاقه او استانداردسازی در ستاره شناسی موقعیتی بود. او در جهت بر طرف کردن ابیراهی (خطا) آستیگماتیسم که چشم‌های خود نیز از آن رنج می‌برد اقدامات و مطالعات مفیدی داشت. قرص ایری هم به پاس خدمات و افتخارات او دارای چنین نامی شده است. او و همکارانش در رصدخانه گرینویچ به محاسبه چگالی زمین، جرم سیاره مشتری، محاسبه مدار دنباله دارها، فهرست بندی ستارگان، محاسبه حرکت ماه، بررسی پدیده‌های مربوط به عبور زهره وگرفتگی‌های ماه و خورشید با دقت زیاد اقدام نمود وهمین اندازه گیری‌های دقیق موجب شد که زمان متوسط گرینویچ در سال 1880 به عنوان مبدا زمان در انگلیس و سپس در کل دنیا مورد قبول واقع شود. یکی از ایرادهایی که به او گرفته شده همکاری نکردن با John Couch می باشد که منجر به تاخیر در کشف نپتون تا سال 1846 شده است.



یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

آرتور چارلز کلارک نویسنده ی انگلیسی داستان های علمی تخیلی است که او را به عنوان پدر ماهواره ی مخابراتی جهانی می شناسند در اکتبر ۱۹۴۵نظریاتش را در مورد بر قراری ارتباط از طریق ماهواره در مجله ی وایرلس ورلد (جهان بیسیم )منتشر شد .۲۰ سال بعد هنگامی که تصاویر تلویزیونی زنده در سراسر جهان پخش و تماس های سریع بین المللی از طریق تلفن برای همه میسر شد نظریاتش به حقیقت پیوست کلارک نویسنده ی بیش از ۵۰ کتاب تخیلی و غیر تخیلی است . مشهورترین اثرش کتاب اودیسه ۲۰۰۱است که فیلم ساخته شده بر اساس آن نیز از شهرت زیادی برخوردار است.



یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

نیل آرمسترانگ فضا نورد ارشد و فرمانده ی آپولو۱۱ در ژوئیه سال۱۹۶۹بر سطح ماه قدم گذارد او نخستین انسانی بود که بر روی جسم آسمانی بجز کره ی زمین به راه پیمایی پرداخت راهپیمایی وی بر سطح ماه که در ابتدای آن این جمله ی معروف را ادا کرد (این گامی کوچک برای یک مرد و جهشی عظیم برای بشریت است )این یکی از مهمترین رویداد های تاریخ بشر بود آرمسترانگ به عنوان یک قهرمان جهانی به زمین بازگشت و پس از گذشت تقریبا ۳ دهه از این رویداد هنوز نام وی در جهان شناخته شده است یک گودال شهاب سنگی در نزدیکی فرود سفینه برماه به افتخار دست آورد وی آرمسترانگ نام گرفته است.



یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

یوری گاگارین فضانورد روسی اولین کسی است که به فضا سفر کرده است در ۱۲ آوریل ۱۹۶۱فضا پیمای وی که وستوک ۱ نام داشت یک دور کامل او را در مدار زمین گرداند . این سفر ۱۰۸دقیقه ای که وی حدود ۴۰۰۰۰کیلومتر (۲۵۰۰۰)مایل را در این مدت پیمود تنها سفر فضایی وی می باشد بعد از پرواز فضایی وی شهرت بین المللی یافت وبه یک قهرمان تبدیل شد او نشانه های افتخار زیادی را در یافت کرد بویژه اینکه اسم شهر زادگاهش گاتسک که در نزدیکی مسکو قرار دارد تغییر یافت گاگارین در سال ۱۹۶۸در یک سانحه ی شدید هوایی هنگامیکه برای پرواز دیگری آموزش می دید به طرز فجیعی کشته شد.



یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

جان دایرستاره شناس در دانمارک متولد شد و در سال 1874 برای کار در رصدخانه ی بزرگ لرد راسل به ایرلند مهاجرت کرد،رصدخانه ای که با تلسکوپ عظیم 72 اینچی اش از زمان تکمیل تا تخریب آن دقیقا قبل از جنگ جهانی اول بزرگترین تلسکوپ جهان بوده است.

درایر در طول رصدهایش به این نکته دست یافت که دیگر زمان به روز رسانی فهرست سر جان هرشل(GC) یا کاتالوگ عمومی سحابی ها که در سال 1864 منتشر شده بود،فرارسیده است.تنها یک دهه بعد از انتشار کاتالوگ عمومی تعداد بسیار زیادی سحابی و کهکشان کشف شده بودند و تعداد زیادی از لیست های مختلف در حال ارائه بودند،بنابراین تهیه یک لیست رصدی برای چک کردن این موضوع که آیا جرم تازه یافت شده قبلا ثبت شده است یا نه،کار بسیار مشکل و وقت گیری بود.

او یک لیست مکمل برای فهرستGC شامل 1000 جرم جدید را در سال 1878 و فهرستی دیگر را در سال 1886 پیشنهاد داد که جامعه منجمان سلطنتی آن را به نام NGC یا فهرست عمومی جدید اجرام غیر ستاره ای،جایگزین فهرست GC کرد.



یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

ستاره شناس آمریکایی که در سوریه متولد شد. او از سال 1923 تا 1946 مدیر رصد خانه ویلسون بود. او به مطالعه طیف خورشید و ستارگان پرداخت و با تخصصی که در روشهای اسپکتروسکوپی در تعیین سرعت شعاعی ستارگان کسب کرده بود به تهیه جدولی از سرعت شعاعی 7000 ستاره و قدر مطلق 6000 ستاره دیگر پرداخت. او نشان داد که شدت سنجی خطوط طیفی می تواند به عنوان معیاری برای تعیین قدر مطلق ستارگان غول، ستاره های رشته اصلی و کوتوله های سفید در نظر گرفته شود و بر همین مبنا بود که توانست همدم ستاره شعرای یمانی یعنی اولین کوتوله سفید را در سال 1915 کشف کند. کشف این ستاره بعنوان یکی از موارد تایید نسبیت انشتین به حساب می آید. او کشف کرد که جو زهره اغلب از دی اکسید کربن تشکیل شده و در محیط بین ستاره ای نیز مولکولهای CH , CN وجود دارد.او در طراحی تلسکوپ 5 متری رصد خانه مونت پالومار هم نقش ارزنده ای ایفا نمود.

روش ابداعی او در اختلاف منظر طیفی به اندازه گیری فواصل ستاره هایی که فاصله آنها به کمک اختلاف منظر مثلثاتی قابل اندازه گیری نبود منجر شد.



یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان

(1968-1882) ستاره شناس آمریکایی که بین سالهای 1908 تا 1948 کارمند رصدخانه مونت ویلسون بود .درسال 1913 یک میدان مغناطیسی ضعیف را در خورشید کشف کرد ودر سال 1948 بود که توانست تغییرات این میدان باگذشت زمان را نشان دهد.او با کمک فرزندش توانست دستگاهی برای اندازه گیری شدت میدان مغناطیسی ستاره ها اختراع کند.تاسال 1958 وجود میدان مغناطیسی های بسیارقویتر ازخورشید را در چندین ستاره کشف نمود.او از دارندگان مدال ستاره شناسی بروس می باشد.



یک شنبه 2 بهمن 1390برچسب:, :: ::  نويسنده : احسان