محققان موفق به تولید یکی از کوچکترین مدارات الکترونیکی جهان شدند.
یک تیم تحقیقاتی به رهبری «گویلام جروایس» از دپارتمان فیزیک دانشگاه مک گیل و «مایک لیلی» از آزمایشگاههای ملی ساندیا یکی از کوچکترین مدارات الکترونیکی جهان را تولید کردند. این مدار از دو رشته سیم تشکیل شده که فاصله آنها از هم 150 اتم یا 15 نانومتر است.
آنها نتایج کار خود را در نشریه «Nature Nanotechnology» به چاپ رساندند. نتایج این کار میتواند روی سرعت و قدرت مدارت بسیار کوچک تاثیر گذاشته و از آن در ادواتی نظیر تلفنهای هوشمند، کامپیوترهای رومیزی، تلویزیون و سیستمهای جیپیاس استفاده کرد.
این اولین باری است که یک گروه روی برهمکنش میان دو مدار الکتریکی که بسیار به هم نزدیک هستند، مطالعه میکند. جالب اینجاست که نویسندگان این مقاله دریافتهاند که تاثیر یک مدار روی دیگری میتواند مثبت یا منفی باشد.
این بدان معناست که جریان موجود در یک سیم میتواند موجب تشکیل جریانی همسو یا مخالف در سیم دیگر شود. این کشف که مبتنی بر فیزیک کوانتومی است، میگوید ما باید درک خود را از چگونگی سادهترین رفتار مدارات الکترونیکی در مقیاس نانو تغییر دهیم.
علاوه براین که این کشف میتوان روی سرعت و کارایی مدارات الکترونیکی آینده تاثیرگذار باشد، میتواند به حل یکی از اصلیترین چالشهای موجود در سر راه طراحی کامپیوترهای آینده کمک کند.
این چالش، افزایش گرمای تولید شده توسط مدارات الکترونیکی است. بر اساس تئوری «مارکوس بوتیکر»، این امکان وجود دارد که بتوان انرژی از دست رفته توسط گرما که در یک سیم ایجاد میشود را توسط سیم دیگر جذب کرد. «بوتیکر» معتقد است این تحقیق میتواند روی تحقیقات کاربردی و بنیادی در حوزه نانوالکترونیک تاثیرگذار باشد.